Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Polecam zupę z marchwi. Bardzo łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka marchewek, zmielić je i zupka gotowa. Jest bardzo zdrowa, pełna witamin głównie z grupy B.
zupa owocowa podprawiona mąką ziemniaczaną DLA MALUSZKA
Składniki:
- 50 g owoców (mogą być jagody, wiśnie, jabłka, maliny, porzeczki)
- 12 g cukru
- 2 g mąki ziemniaczanej
- ok. 150 ml wody.
Sposób przygotowania:
Owoce przebierz, opłucz, włóż na wrzącą wodę, rozgotuj i przetrzyj. Mąkę połącz z zimną wodą, rozprowadź małą ilość przecieru owocowego, wlej na gotujący się przecier i mieszając zagotuj. Dodaj cukru dla smaku (ale moim zdaniem nie powinno sie tego robic) Zupkę podawaj na ciepło lub zimno (latem) z makaronem albo kruchymi ciastkami.
Ci, którzy gubią skrzydła, noszą pawie piórka w dupie.
dla mnie dobra zupa to taka, która (poza rosołem) nie jest na żadnym gnacie, owego czasu powiedziano mi, że taka zupa jest niezdrowa, mimo że wodę zlewa się dwukrotnie i lepiej gnata zastąpić łyżką oleju, jem tak od x lat i przyznam, że wolę ten smak
- sredni kalafior - kilka ziemniakow - ewentualnie cos z wloszczyzny (ale glownym skladnikiem powinien byc kalafior) - 100g sera z niebieska plesnia (np. rokpol, lazur) - sol, pieprz, curry
Pod koniec gotowania zupe zmiksowac, mozna podawac z groszkiem ptysiowym.