Ta strona korzysta z plików Cookies. Zasady ich wykorzystania są opisane w naszej Polityce prywatności. W każdej chwili możesz wyłączyć Cookies w przeglądarce.
Szybkie pierniki z bakaliami i lukrem Czas przygotowania: 10 min. | Składniki
40 g masła 1 jajko 60 g miodu 90 g cukru 2 g kakao 150 g mąki pszennej 30 g przyprawy do pierników 6 g sody 75 g bakalii
Lukier: 200 g cukru pudru 30 g wody Obydwa składniki wymieszać, aż powstanie jednolita masa, którą smarujemy pierniki. Sposób przygotowania 1. Bakalie rozdrobnić. Wszystkie sypkie składniki wymieszać w dużej misce, dodać miód, miękkie masło, na koniec jajko. Wyrobić ciasto tak, aby było zwarte, nielepiące się do rąk. Gęstość ciasta regulować poprzez dodawanie mleka lub mąki. Następnie ciasto rozwałkować na ok. 6 mm grubości i wycinać ciasteczka foremkami do ciastek. Pierniki piec przez 16 min w nagrzanym piekarniku do 170ºC. Po wyjęciu z piekarnika pierniki można dekorować lukrem